فوايد و خواص هندوانه

29 06 2007

پسرعمويم تعريف مي‌كرد كه هندوانه خانه‌شان را هميشه او مي‌خرد. حتي عمويم نيز كه يك مرد كاملاً جا افتاده است، نمي‌تواند به خوبي او هندوانه جدا كند. مي‌گويند هندوانه‌هاي انتخابي او هميشه قرمز هستند. وقتي از او راز موفقيت‌اش را پرسيدم، جواب داد: <هنگامي‌كه مي‌خواهم يك هندوانه را از ميان تعداد زيادي از آنها انتخاب كنم، به هندوانه فروش مي‌گويم، يك هندوانه به شرط چاقو، براي من جدا كن.Go to fullsize image

او نيز با تلاش فراوان، يك هندوانه را از ميان تعداد بي‌شماري از آنها جدا مي‌كند و وقتي مي‌خواهد با چاقو تكه‌اي از آن را براي اثبات حرفش ببرد، به او مي‌گويم، صبر كن نمي‌خواهد آن را تكه تكه كني.
چند سالي است كه اين ميوه زودتر از فصل‌اش وارد بازار فروش مي‌شود.‌ اينها همه نشانه‌هايي از پيشرفت كشاورزي و چند فصل بودن كشورمان هستند. به هر حال،‌ اين بار مي‌خواهيم كمي‌ درباره خواص ناگفته‌ اين ميوه با شما صحبت كنيم.
● هندوانه در روزهاي گرم
اين ميوه را اولين بار آفريقايي‌ها مورد استفاده قرار دادند. در كشورهايي كه آب كم داشتند از ‌اين ميوه به منظور رفع تشنگي استفاده مي‌شد. كشورهايي مانند چين،‌تركيه،‌ ايران و‌ايالات متحده به عنوان بزرگ‌ترين پرورش دهنده‌هاي ‌اين ميوه به حساب مي‌آيند.
همه ما مي‌دانيم كه اين ميوه پوستي سبز دارد كه داخل آن قرمز رنگ است و هر قدر قرمزتر باشد، شيرين‌تر و رسيده‌تر است. اما شايد باوركردني نباشد اگر بگوييم، هندوانه‌هايي هم هستند كه داخل‌شان نارنجي، زرد و يا سفيد است و كاملاً رسيده به نظر مي‌رسند. تخمه‌هايي كه در لابه لاي‌ اين ميوه به چشم مي‌خورد گاهي سياه،‌ قهوه‌اي، سفيد، سبز و حتي زرد هستند، به علاوه، برخي از هندوانه‌ها بدون تخمه‌اند. حتماً شما هم دوست داريد هندوانه‌هايي كه مي‌خريد از‌اين دسته باشند يعني هندوانه‌هاي بدون تخمه!
شايد اين خبر را شنيده باشيد كه ژاپني‌ها هندوانه‌هايي مكعبي شكل پرورش داده‌اند. جالب است بدانيد كه پژوهشگران مهندسي كشاورزي كشور خودمان نيز هندوانه مكعبي پرورش داده‌اند، با اين تفاوت كه هندوانه‌هاي ايراني هم خوش‌مزه‌تر بودند و هم بدون تخمه.
● هندوانه، دشمن سرطان
رنگ صورتي مايل به قرمز هندوانه به دليل وجود‌تركيبي با خاصيت ضدسرطاني است. هندوانه‌هايي كه قرمزترند خاصيت ضدسرطاني بيشتري دارند. تركيبي كه موجب قرمزي و خاصيت ضدسرطاني هندوانه شده است، در دسته بتاكاروتن‌ها جاي مي‌گيرد يعني همان‌تركيبي كه در بدن به ويتامين A تبديل مي‌شود.
لازم است بدانيد كه بتا كاروتن موجود در هندوانه مي‌تواند ۱۱درصد از نياز روزانه بدن را به اين ماده مغذي فراهم آورد. اما مي‌دانيد اين بتاكاروتن چه نام دارد؟ بله، ليكوپن، همان بتاكاروتن معروف با خاصيت آنتي اكسيداني، يعني همان ماده ضد سرطاني كه در گوجه فرنگي يافت مي‌شود.
آنتي‌اكسيدان‌هاي هندوانه فقط از نوع بتا كاروتن نيستند بلكه ويتامين C فراواني نيز در‌اين ميوه وجود دارد كه با همين خاصيت از بدن محافظت مي‌كند. خوردن يك فنجان از‌ اين ميوه ۲۵ درصد از نياز روزانه افراد بالغ را به ويتامين C تأمين مي‌كند. وجود ‌اين دو آنتي‌اكسيدان در كنار هم در هندوانه موجب كاهش اسپاسم لوله‌هاي هوايي و حملات آسمي ‌مي‌شود. به‌ اين دليل است كه خوردن‌ اين ميوه براي مبتلايان به بيماري آسم مفيد شناخته شده است. در ضمن اين ميوه آلرژي‌زا نيست و به اين دليل مبتلايان به آسم و يا آلرژي‌هاي غذايي مي‌توانند از اين ميوه با خيال راحت استفاده كنند.
● كم سديم اما پر پتاسيم
يكي از ويژه‌گي‌هاي منحصر به فرد اين ميوه آن است كه به داشتن سديم كم شهرت دارد. همان‌طور كه مي‌دانيد، سديم از جمله ‌تركيباتي است كه در بيماري فشار خون مي‌تواند مشكلات فراواني را به بار آورد. هندوانه علاوه بر سديم كمي‌ كه دارد، در هر فنجان خود كه ۱۵۲ گرم وزن دارد، داراي ۱۷۶ ميلي‌گرم پتاسيم است و به عنوان يك منبع غذايي خوب‌ اين ماده مغذي شناخته شده است.
همانطور كه مي‌دانيد، پتاسيم از جمله مواد مغذي است كه در كاهش فشار خون بسيار مفيد است. از اين رو، به افرادي كه داراي فشار خون بالا هستند مصرف روزانه يك فنجان هندوانه خرد شده توصيه مي‌شود.
● لاغر شدن با هندوانه
خيلي‌ها توصيه مي‌كنند ‌اين ميوه به دليل قند فراواني كه دارد براي كساني كه تصميم به لاغر شدن دارند، مناسب نيست و نبايد در حين لاغري لب به هندوانه زد. اما بهتر است بدانيد كه هر فنجان از ‌اين ميوه كه ۱۵۲ گرم وزن دارد، فقط ۴۸ كالري انرژي توليد مي‌كند. اما فراموش نكنيد كه اين ميوه داراي ‌انديس گلايسمي ‌بالايي بوده و بيماران مبتلا به ديابت و كساني كه از انسولين تزريقي براي كنترل قندشان استفاده مي‌كنند، بايد آن را با احتياط كامل مصرف كرد.
نكته ديگري كه بايد درباره‌اين ميوه به خاطر داشته باشيد، آن است كه‌ اين ميوه از منابع غذايي ويتامين‌هاي گروه B به خصوص ويتامين ۱B و ۶B است. ‌اين مواد مغذي مي‌توانند در توليد انرژي و انجام زنجيره متابوليسم قندها و چربي‌ها دخالت كرده و آن را عملي سازند.
‌اين ميوه در مقايسه با كالري كه به بدن مي‌رساند، مواد مغذي فراواني دارد به‌اين دليل است كه خوردن آن براي افرادي كه قصد كاهش وزن دارند، توصيه مي‌شود. ۹۲ درصد از اين ميوه آب است. اين موضوع خود بهانه‌اي است براي بيشتر آب خوردن يعني افرادي كه نمي‌توانند زياد آب بنوشند مي‌توانند از هندوانه استفاده كنند.
توصيه مي‌شود به هيچ عنوان هندوانه‌هاي سفيد را ميل نكنيد زيرا به شدت اسيدي بوده و مي‌تواند زيان‌بار باشند.
● هندوانه در سبد خريد خانواده
در هنگام خريد هندوانه حتماً دقت داشته باشيد كه آسيبي در هيچ نقطه‌اي از بدنه اين ميوه وجود نداشته باشد. براي انتخاب هندوانه ابتدا به آن نگاه كنيد. هندوانه بايد پوست محكم و يك دستي داشته باشد. براي امتحان آن را بلند كنيد، هندوانه بايد سنگين باشد البته نسبت به‌اندازه‌اي كه دارد. سپس آن را بچرخانيد، وجود لكه‌هاي زرد رنگ روشن نشانه رسيده بودن اين ميوه و قرار گرفتن آن در مقابل نور خورشيد است. به ياد داشته باشيد كه اين ميوه را مي‌توان به مدت دو هفته در صورتي كه برشي بر آن وارد نشده باشد در خارج از يخچال و در دماي اتاق نگهداري كرد اما در صورتي كه برشي به اين ميوه داده شد، ديگر بايد آن را داخل يخچال گذاشت. در صورت نرسيده بودن هندوانه، مي‌توان آن را خارج از يخچال و در يك كيسه كاغذي قرار داد تا كاملاً برسد.مي‌توان مقدار بتاكاروتن را در هندوانه افزايش داد. مي‌پرسيد چطور؟ بهتر است قبل از پاره كردن، آن را براي يك تا دو روز در دماي اتاق نگه داريد. به علاوه، نگه‌داشتن‌ اين ميوه در دماي ۲۱ درجه سانتي گراد در مقايسه با ۱۳ درجه سانتي‌گراد، ميزان ليكوپن ۱۱ تا ۴۰ درصد و ميزان كل بتاكاروتن‌هاي موجود را به ميزان ۵۰ درصد افزايش مي‌دهد. آنزيم‌هاي موجود در اين ميوه به‌ اين دما حساس هستند و مي‌توانند موجب افزايش‌ اين ‌تركيبات ارزش‌مند شود. ‌اما به محض اينكه هندوانه را برش داديد، روي آن را با كيسه پلاستيكي بپوشانيد تا هم بوي ساير غذاها را نگيرد و هم خشك نشود، به علاوه‌ يادتان نرود كه‌اين ميوه را بعد از برش دادن حتماً در يخچال نگهداري كنيد. شما مي‌توانيد‌اين ميوه را به جاي شستن با آب، با يك دستمال كاغذي و يا دستمال نم‌دار تميز كنيد. از آن مي‌توانيد در تهيه انواع سالادهاي ميوه استفاده كنيد. در كشورهاي آسيايي از جمله كشور خودمان تخمه ‌اين ميوه را نيز بو مي‌دهند و به عنوان ميان وعده از آن استفاده مي‌كنند حتي در تهيه نان‌ها نيز از مغز آن استفاده مي‌شود. جالب است بدانيد كه مردم كشور روسيه و برخي مناطق كشور خودمان از اين ميوه‌ترشي تهيه مي‌كنند و اين ‌ترشي يكي از متداول‌ترين راه‌هاي به مصرف رساندن اين ميوه به حساب مي‌آيد. به علاوه، كشورهاي اروپايي نيز از پوست خارجي اين ميوه‌ترشي تهيه مي‌كنند و آن را به همراه غذايشان به مصرف مي‌رسانند.همان طور كه گفتيم، از هندوانه مي‌توان در تهيه سالادهاي ميوه استفاده كرد. بهترين مخلوطي كه مي‌توان از ‌اين ميوه به‌دست آورد، مخلوط هندوانه به همراه طالبي و كيوي است كه مي‌توان با كمي‌ ماست و شكر از آن دسري بسيار خوش طعم تهيه كرد. حتي آب‌ اين ميوه به همراه تكه‌هاي خرد شده آن مي‌تواند بسيار خوش‌مزه و دلچسب باشد، به خصوص اگر بعد از يك روز كاري و هواي گرم به خانه بياييد و به محض باز كردن در يخچال، ليوان پر از آب هندوانه را ببينيد.‌‌


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: